Odin og Magnhill (begge 17 år) og sju andre elever fra Eilert Sundt videregående skole, ble med opp på over 70 meter tirsdag ettermiddag. Skolebesøket gikk nemlig først til det plassjef Ole Grindhagen kaller for «diamanten» i E39-prosjektet.

Ungdommene fikk et innblikk i anleggslivet

Tirsdag fikk 8 ungdommer fra bygg- og anleggsteknikk i Lyngdal, ta en kikk bak kulissene på et E39-anlegg. Odin (17) og Magnhill (17) fortalte om fremtidig yrkesvalg.

Av Rita Tvede Bartolomei

Elevene går andreåret ved Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal (bygg- og anleggsteknikk). Akkurat disse 17- og 18-åringene har valgt å spesialisere seg innen rørleggerfaget og betong- og murfaget.

– Jeg syntes det hørtes spennende ut, så jeg prøvde det ut og det var gøy. Jeg har tenkt på kanskje off-shore i fremtida, sier Odin Drivdal Eikeland (17) om hvorfor han valgte rørleggerfaget.

– Min pappa jobber med betong, så jeg håper å ta over bedriften hans etter hvert, forteller Magnhill Olsen (17).

Lunsj, foredrag og sightseeing

Besøket startet med lunsj på kontorriggen i Herdal. Etterpå fortalte plassjef på Kvelland bru, Ole Grindhagen, om mulighetene for lærlinger i Implenia.

Han startet selv yrkeslivet som jernbinder-lærling i 1983. Elevene fikk besøke Kvelland bru og bli med inn i tverrslaget til Rossåstunnelen – der de så på teknisk bygg og på arbeidet med montering av veggelementer. Det ble også tid til en sving innom Hårikstad bru og Raunesteinsli bru.

Får kjenne på atmosfæren

– Det var kjempefint at vi kunne komme, og er takknemlige for at dere setter av så mye tid og ressurser til å ta imot oss. Det er så viktig å få innblikk i det virkelige livet på anlegg. Ofte tenker kanskje ungdommene at anleggsfaget er litt røft og tøft. Men så kommer de hit på omvisning, og får være med på lunsj i spisebrakka i Herdal, kjenne på atmosfæren- og de ser at det er helt vanlige folk som har en god tone seg imellom, sier faglærer i betongfaget, Arne Hellås.

Han beskriver anleggsbransjen og anleggslivet som litt fremmed og ukjent for de fleste utenfor, og derfor er slike skolebesøk gull verdt.

– Å komme inn på et bilverksted eller en rørleggerforretning er mer kjent, men terskelen er mye høyere for å få innpass på et anlegg og se hva som skjer bak kulissene her. Det er veldig flott å få et innblikk i. Elevene som var med i dag ga oss veldig gode tilbakemeldinger etter besøket, og de synes det var ekstra spektakulært å få kommet opp på over 70 meter på Kvelland bru, sier han.

Hvem tok turen?

Faglærere Oskar Nygaard (rørleggerfaget), Asbjørn Vere (tømrerfaget) og Arne Hellås (betongfaget) var også med på anleggsbesøket. Skolebesøket ble ledet av samfunnskontakt for entreprenørene, Rita Tvede Bartolomei i Stangeland Maskin, og plassjef på Kvelland, Ole Grindhagen i Implenia.

Vil du holde deg oppdatert om det som skjer på anlegget?

Følg oss på Instagram, og se våre innlegg om fag og folk på E39-prosjektet. Dette er stedet å virkelig bli bedre kjent med oss og veien vi bygger for Nye Veier. Her kan du også se video-collage fra skolebesøket.Vil du varsles når nye saker legges ut?

Loading