Rundkjøring blir ferdig i slutten av august

I løpet av de neste to ukene arbeider vi med å få ferdig rundkjøringen på Herdalssletta, som blir del av avkjørselen til Lyngdal fra ny E39. I morgen begynner også pelearbeidet for Møllevei bru.

Av Rita Tvede Bartolomei

– Nå er vi i gang med sluttarbeidene for rundkjøringen med tilhørende infrastruktur. Vi jobber mot å åpne rundkjøringen i siste uka av august. Vi har lagt kantstein, og granittarbeid ble ferdigstilt forrige uke. Denne uka skal vi legge ut de siste steinene, og klargjøre for asfalt, sier Benjamin Flataker, prosjektingeniør for grunnarbeider fra TT Anlegg.

TT Anleggs Benjamin Flataker, prosjektingeniør for grunnarbeider.

Ny bru skal også bygges

Rundkjøringen i Mølleveien ligger rett ved området der arbeidsfellesskapet Implenia Stangeland også skal bygge ny bru: Møllevei bru. Dette blir en 50 meter lang og 14 meter bred stålbru med betongdekke, som vil ligne ganske mye på Grøvan bru i utformingen. Møllevei bru er derimot en del større, og får dessuten gang- og sykkelvei.

Vi jobber mot å åpne rundkjøringen i siste uka av august

Benjamin Flataker

Brua vil være ferdig i månedsskiftet desember-januar. Mest sannsynlig rett etter nyttår.

– Vi har hatt utfordringer med stålleveranser på grunn av krigen i Ukraina, og derfor blir brua ferdig en del senere enn først planlagt. Men denne delen av infrastrukturen er det uansett ikke hastverk med å få ferdig raskt, sier byggingeniør Tore Solli fra Implenia, plassjef for konstruksjon i Herdal.

Pæling starter i morgen

Men allerede i morgen, tirsdag 16. august, starter Sør-Norsk Boring med pælearbeidet i elva (Litleåna). Samtidig startes klargjøring for betongarbeid ved Møllevei bru. I tillegg etableres nå anleggsveier og riggområde, og pumpeledning skal på plass.

Implenias Tore Solli, plassjef for konstruksjon i Herdal.

– Pælingen vil pågå i cirka en måned. Det vil så klart høres, selv om det ikke er enormt støyende. Det som lager mest lyd, er når selve rammingen av pælearbeidet pågår – omtrent 14 dager totalt. Ramming er når pælene, som er stålrør med en stålkjerne inni, bankes ned i grunnen inn i fjellet. Pæling gir en stødig bru, og er en viktig del av fundamenteringsarbeidet, forklarer plassjefen.

Pælingen vil pågå i cirka en måned

Tore Solli

Om du har lyst til å dypdykke i fagfeltet fundamentering (og stålrørpæling, som er metoden for fundamenteringen til med Møllevei bru) kan ta en titt på Sør-Norsk Borings egne faktasider.Vil du varsles når nye saker legges ut?

Loading