GLAD I FAGET: Henrik Seland Foss er glad i betongfaget, og ser frem til å bli lærling i 3 år – ganske så snart.

Henrik (16) fikk lærlingplass etter sommerjobben

Sommerjobben på Grøvan bru sikret Henrik Seland Foss innpass som lærling på E39-prosjektet mellom Herdal og Røyskår. 8 prosent lærlinger er et krav på prosjektet.

Av Rita Tvede Bartolomei

– Det er spennende og morsomt dette. Nå gleder jeg meg til å jobbe skift, og jobbe fulle, 12 timers dager sammen med de andre. Jeg gleder meg til å se hvordan de andre på anleggsplassen har det, sier Henrik, som synes alt innen betongfaget er interessant:

– Alt er like gøy, legger han til.

Jeg gleder meg til å se hvordan de andre på anleggsplassen har det

Henrik Seland Foss

Gjorde et godt inntrykk

Denne sommeren arbeidet lyngdølen Henrik Seland Foss (16) på den nye brua over Lygna. Han håpet på å bli betongarbeider som voksen, ved å starte karrieren innen faget, med lærlingplass på samme E39-prosjekt.

Nå kan plassjef for betongkonstruksjoner i Herdal og på Grødal; byggingeniør Tore Solli fra Implenia, komme med en god nyhet:

– Henrik gjorde såpass inntrykk på oss i sommer, at vi tar han inn som lærling over tre år i betongfaget. Vi satser på at han kan starte som lærling på dette prosjektet i veldig nær fremtid. Forhåpentligvis allerede til høsten, sier Tore Solli.

Lærlinger og samfunnsansvaret

HMS-leder for arbeidsfellesskapet JV Implenia Stangeland ANS, Lauritz Helledal Griegel, sier prosjektet skal ha en total lærlingandel på 8 prosent, gjennom arbeidsperioden på fire år. I Norge er det allerede et krav om bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser. Kravet fra 2017 ble skjerpet i 2022.

– 8 prosent er et kontraktskrav fra Nye Veier, noe som er veldig positivt og viktig. Vi er spesielt opptatt av å få inn mange lokale lærlinger. Et av målene for et så stort prosjekt er å skape økt sysselsetting og ha en samfunnsbyggende effekt, sier han.

LÆRLINGER FOR FREMTIDA: HMS-leder, Lauritz Helledal Griegel, sier at et så stort veiprosjekt som E39 gjennom Lyngdal, må ha en samfunnsbyggende effekt på flere måter. – Lærlinger er derfor viktige, og lokal sysselsetting, sier han.

Vi er spesielt opptatt av å få inn mange lokale lærlinger

Lauritz Helledal Griegel
BLE KJENT PÅ SOMMERJOBB: Tore Solli og Henrik Foss tar seg en liten pause under arbeidet med Grøvan bru i sommer. Brua ble åpnet for vanlige kjøretøy 8. juli, og for tungtrafikk 1. august.

Likte å bygge bro

Det var Henrik selv som tok kontakt med Implenia før ferien, for å sjekke ut muligheten for sommerjobb. Han ble inspirert etter et besøk av dem på byggfagslinjen ved Eilert Sundt videregående skole.

– Det er veldig gøy å få være med på et så stort prosjekt og bygge en bro. Jeg tror ikke det er så veldig mange på min alder som får en slik mulighet, sa han til Lyngdals avis, da de intervjuet ham på sommerjobben, søndag 26. juni.

Arbeidsfellesskapet Implenia og Stangeland, bygger ny firefelts europavei mellom Herdal og Røyskår mellom 2021 og 2025.Vil du varsles når nye saker legges ut?

Loading