Nå monteres rekkverkene på Grøvan bru

I starten av juli åpnet den nye brua. Mandag kunne også tyngre kjøretøy ta brua i bruk. Om få uker vil rekkverkene ferdigstilles.

Av Rita Tvede Bartolomei

– Vi er nå i gang med å montere rekkverkene. I slutten av august ferdigstiller vi dette arbeidet. Fremdriften har vi vært veldig fornøyde med, for brua ble bygget på kun 30 dager, etter noen dager med rivning, sier plassjef for betongkonstruksjoner i Herdal og på Grødal; byggingeniør Tore Solli fra Implenia.

ENDELIG ÅPNET: (f.v.) Trond Karlstad, arbeidsleder for konstruksjon fra Implenia, varaordfører Jon-Are Åmland og HMS-leder Lauritz Helledal Griegel fra Stangeland.

Under rivning av brua, ble lakseelva den krysser, sikret mot forurensning: Et seil ble montert under brua, for å fange opp betongstøv og betongrester.

Det har vært et godt samarbeid med en god dialog

Jon-Are Åmland

Første konstruksjon som ferdigstilles

Fredag 8. juli var den offisielle åpningen av brua over Lygna, der snoren ble klippet av varaordfører i Lyngdal kommune; Jon-Are Åmland.

– Jeg er glad for at broa nå er åpen for fastboende. De har måttet kjøre en lang omvei mens arbeidet har pågått. Takk til entreprenørene Implenia-Stangeland, for raskt og godt utført arbeid. Det har vært et godt samarbeid med en god dialog. Det har blitt ei flott bru, sier Åmland.

Varaordføreren åpnet brua sammen med representanter fra arbeidsfellesskapet, Implenia Stangeland ANS.

– Den gamle brua ble revet i midten av mai, så vi vet at det har vært en lang ventetid for lokalbefolkningen. Faktisk er Grøvan bru den første konstruksjonen som blir ferdigstilt i prosjektet, noe som er en liten milepæl i seg selv, sier HMS-leder på E39-prosjektet mellom Herdal og Røyskår, Lauritz Helledal Griegel.

FORNØYD MED RASK BRUBYGGING: Plassjef Tore Solli sier Grøvan bru ble bygget med et godt tempo. Det tok kun 30 dager å få den ferdigstilt.

Tåler mye mer

Den nye, solide stålverksbrua som er en erstatning for gamle, Grøvan bru, er en 31 meter lang og 5 meter bred stålverksbru. Brua er laget av 10 tonn armeringsstål, 30 tonn bærestål og 200 tonn betong. Brua vil i tillegg til å tåle mer vekt, også ha en bredere av- og påkjøring.

Faktisk er Grøvan bru den første konstruksjonen som blir ferdigstilt i prosjektet

Lauritz Helledal Griegel

Tirsdag 21. juni ble toppdekket til brua støpt, 8. juli hadde betongen herdet nok til å tåle vanlig biltrafikk, og fra og med mandag 1. august kunne også tyngre kjøretøy ferdes på brua.

Bruksklassen har da økt fra 5 tonns aksellast og 11 tonns totalvekt, til 10 tonns aksellast og 50 tonns totalvekt (BK 10/50).

Hvordan støpes ei bru?

Se en dronevideo fra støpingen i slutten av juni for å få et innblikk i hvordan dette foregår. Les gjerne historien om Henrik Seland Foss (16) fra Lyngdal som hadde brubygging som sommerjobb. Nå fortsetter han sin karriere innen betongfaget, og starter i nær fremtid som lærling på veiprosjektet, ansatt av Implenia.



Vil du varsles når nye saker legges ut?

Loading